Redovisning imorgon!

Gaah! När jag hoppade in i duschen kom jag på en sak. Jag har redovisning imorgon! Om liberalism. Men det är rätt lugnt, för jag ska inte säga så mycket. Ska läsa igenom det ett par gånger nu och imorgonbitti och så får man väl hoppas på det bästa.

Det här ska jag prata om:

Historien bakom liberalism


Liberalismen är den radikalaste ideologi som finns. Alla andra ideologier tvistar om vem som ska styra människan och för vilka mål . Liberalismen däremot tycker att individen är ett mål i sig, inte ett medel för något annat. Man ska styra sig själv och leva som man vill. Man ska förverkliga sina egna drömmar och livsmål.

 

Den grekiske filosofen Diogenes räknas som den första liberalen. Han levde 300 år f. kr. och predikade asketisk, cynisk filosofi. Det var han som sa: "Låt oss vara i fred så vi kan göra vad vi själva önskar." och det har blivit liberalismens budskap till staten.

 

Upplysningstiden för liberalismen kom först under 1700-talet och franska revolutionen var som en höjdpunkt. Man ville förändra det existerande samhället och från grunden omforma människornas villkor. Det handlade om att det gamla skulle bort och människorna skulle bli fria.

 

I början av 1800-talet pågick en tankegång som kallades Utilitarismen. Det innebar att man ville skapa ett samhälle där människorna var så lyckliga som möjligt. Problemet var att man kunde offra en persons lycka för att öka andras. John Stuart Mill skrev en bok som hette "On Liberty" och lyckades med hjälp av den lösa dessa problem och den moderna liberalismen skapades.

 

Under 1900-talet har man förstått att det teoretiskt inte går att skapa ett samhälle där alla är 100% fria och därför bildades Nyliberalismen där man försöker ordna det. Man anammar en syn på frihet som innebär att man är fri så länge ingen annan tvingar eller hotar dig. Den ger möjligheten till ett samhälle helt utan konflikter, men kommer nog aldrig att kunna bli genomförbar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0